bjelančevine
traži dalje ...bjelančevine (proteini), složeni org. spojevi, biopolimeri, sastavljeni od oko 20 vrsta aminokiselina, međusobno povezanih peptidnom vezom (–CO · NH–) u duge lance na temelju genetske informacije; gl. građa protoplazme žive stanice; sadrže ugljik, vodik, kisik i dušik, a većina još sumpor i fosfor, neke pak i jod i željezo. Molekularne su im težine od nekoliko desetaka tisuća do više milijuna. Iz jednostavnih sastojaka sintetiziraju ih samo biljke, a životinje i čovjek uzimaju ih s hranom, razgrađuju do aminokiselina i ponovno sintetiziraju nove b. za svoje potrebe. Svoje funkcije b. obavljaju samo u prirodnom prostornom razmještaju svojih sastavnih dijelova, a narušavanje tog razmještaja (denaturacija) uzrokuje prestanak njihove biol. funkcije. B. dijelimo na jednostavne, koje hidrolizom daju samo aminokiseline (albumini, globulini, gluteini, prolamini, histoni, protamini) i složene (proteidi), koje hidrolizom daju i dr. tvari (kromoproteini, nukleoproteini, glikoproteini, lipoproteini, fosfoproteini). Enzimi, hormoni, protutijela, hemoglobin među najvažnijim su bjelančevinama.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.
bjelančevine. Hrvatski obiteljski leksikon (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 18.3.2025. <https://hol.lzmk.hr/clanak/bjelancevine>.