voće

traži dalje ...

voće, plodovi kultiviranih ili samoniklih voćaka. Dijeli se na: jezgričavo (jabuka, kruška, dunja, mušmula, oskoruša), koštičavo (šljiva, breskva, marelica, trešnja, višnja), lupinasto (orah, lješnjak, badem), jagodasto (jagoda, malina, kupina, ribiz, ogrozd), suptropsko ili južno (limun, naranča, smokva, mogranj, rogač), tropsko (banana, ananas, mango, papaja) te divlje ili šumsko voće (drijenak, ružin šipak, borovnica, brusnica, maginja). Glavni su sastojci voća: voda, šećeri, škrob, pektini, ulja, bjelančevine, celuloza, organske kiseline, vitamini i mineralne tvari, pa v. ima veliku hranjivu, zaštitnu i dijetetsku vrijednost. Koristi se u prehrani svježe ili osušeno, prerađeno u kompote, marmelade, džemove, sokove, sirupe, vina i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

voće. Hrvatski obiteljski leksikon (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://hol.lzmk.hr/clanak/42617>.