hrana

traži dalje ...

hrana, tvari koje organizam (biljka, životinja, čovjek) unosi u sebe radi nadoknade utrošene energije i za izgradnju tijela. Zelene biljke hrane se anorg. spojevima (ugljikov dioksid, voda, mineralne soli), iz kojih fotosintezom grade org. tvari (autotrofna prehrana). Životinje i čovjek trebaju za svoj razvoj gotove org. tvari (heterotrofna prehrana), tj. bjelančevine, ugljikohidrate i masti; čovjek te tvari nalazi u hrani životinjskoga i biljnoga podrijetla; 1 g bjelančevina i 1 g ugljikohidrata daju približno 17,2 kJ, a 1 g masti 38,9 kJ; zdravu čovjeku prosječno treba 10 500–12 600 kJ na dan, od čega treba biti 100 g bjelančevina (2/3 životinjskih), masti oko 50 g i ugljikohidrata oko 500 g; organizmu su još potrebne mineralne soli, vitamini i voda.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2005.

Citiranje:

hrana. Hrvatski obiteljski leksikon (2005), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://hol.lzmk.hr/clanak/15292>.